Praktyka zawodowa:

od 09.2013 Własna działalność gospodarcza (firma QMB Marcin Błażejewski)

  • audyty

  • konsultacje

  • szkolenia

do 09.2013 Kierownik ds. Technologii Produktu (Technical Manager) w TESCO POLSKA

Najważniejsze obowiązki:

  • audyty dostawców

  • nadzór nad jakością produktów marki własnej

  • wprowadzanie nowych produktów marki własnej

  • kompletowanie dokumentacji produktów

  • zarządzanie programem badań laboratoryjnych i organizowanie oceny sensorycznej

  • zarządzanie w przypadku wystąpienia problemów jakościowych

  • organizowanie i prowadzenie szkoleń dla kolegów oraz firm współpracujących

do 07.2012 Współpraca z DEKRA CERTIFICATION w charakterze Audytora Wiodącego HACCP oraz Audytora Wiodącego ISO 9001

do 06.2006 Specjalista ds. Jakości w Dziale Jakości LEADER PRICE

1998 Udział w badaniach Polskiej Akademii Nauk na temat restrukturyzacji przedsiębiorstw państwowych

 

Wykształcenie:

11.1999 – 04.2000 Studium Podyplomowe Politechniki Łódzkiej i firmy RW TUW Essen Zarządzanie jakością w Przemyśle Spożywczym

Uzyskane uprawnienia:

  • Certyfikat Menadżera i Pełnomocnika Jakości RW TUV Essen,

  • Certyfikat Audytora Wewnętrznego RW TUV Essen i Ministerstwa Gospodarki,

  • Dyplom ukończenia Studium Politechniki Łódzkiej.

1993 - 1998 Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Wydział Technologii Żywności, Mgr Inżynier

 

Kursy zawodowe:

20.06.2013 Szkolenie: Znakowanie środków spożywczych – zmiany w prawie żywnościowym (zorganizowane przez Silliker)

28.02.2013 Szkolenie z deratyzacji, dezynsekcji i dezynfekcji (zorganizowane przez firmę Vaco)

28.01.2013 Szkolenie z mikrobiologii (szkolenie wewnętrzne Tesco)

23.11.2012 Szkolenie z komunikacji (szkolenie wewnętrzne Tesco)

05.2004 – 07.2012 Cykliczne, odbywające się co pół roku, spotkania związane zwymianą doświadczeń między audytorami Dekry

12.04.2012 Szkolenie na temat zastosowania gazów w przemyśle spożywczym (zorganizowane przez firmę Air Products)

30.09-01.10.2010 Szkolenie z umiejętności trenerskich (zorganizowane przez Nowe Motywacje)

11.06.2010 Warsztaty: Ryby i produkty rybne – przepisy prawne, znakowanie i problemy mikrobiologiczne (zorganizowane przez Krajową Izbę Gospodarczą „Przemysł Spożywczy”)

22-23.04.2010 Szkolenie: Zarządzanie Marką (zorganizowane przez House of Skills)

01.03.2010 Szkolenie dotyczące aromatów i kompozycji zapachowych (zorganizowane przez Firmenich company)

19-21.10.2009 Szkolenie: Negocjacje podstawowe (zorganizowane przez McHayes&StewardGroup)

16-17.09.2009 Szkolenie: Ochrona obiektów handlowych, magazynowych i produkcyjnych przed szkodnikami (zorganizowane przez Synergia)

13.10.2009 Szkolenie z detektora metalu (zorganizowane przez Loma Systems Company)

27.04.2009 Szkolenie: Kluczowe zmiany w ISO 9001 (zorganizowane przez BSI)

20.10.2008 Szkolenie: Znakowanie wartością odżywczą i GDA (zorganizowane przez laboratorium Hamilton)

18-22.08.2008 Nowa wersja Tesco Food Manufacturing Standard (szkolenie wewnętrzne Tesco)

15.05.2008 Szkolenie: Wymagania prawne i znakowanie produktów rybnych (zorganizowane przez POHID)

24-25.04.2007 Zarządzanie projektem

16-20.04.2007 Kurs na audytora wiodącego (w zakresie normy ISO 9001, akredytowany przez IRCA i prowadzony przez BSI)

15-16.02.2007 Szkolenie Producentów i Hodowców Ryb w celu poprawy jakości produktów chowu i hodowli ryb (zorganizowane przez Polskie Towarzystwa Rybackie)

14.02.2007 Międzynarodowa Kurso – Konferencja Hodowców Karpia (zorganizowana przez Polskie Towarzystwa Rybackie)

01.02.2007 Szkolenie: Standard BRC – narzędziem podnoszenia jakości (prowadzone przez SGS)

11.2006 Trzykrotny udział w Szkoleniu w zakresie dobrostanu i humanitarnego obchodzenia się z rybami (zorganizowanym przez Instytut Rybactwa Śródlądowego i Tesco)

02.10.2006 Warsztaty dla kontrolerów jakości (współudział w ich organizacji w firmie Sona)

29-30.09.2006 Warsztaty dotyczące owoców morza i kawioru (zorganizowane przez firmę Aakerman)

09.05.2006 Szkolenie dotyczące prawidłowego znakowania ryb i owoców morza (zorganizowane przez POHID i Państwowy Instytut Weterynaryjny)

01.03.2006 Szkolenie poświęcone zmianom prawa dotyczącego Inspekcji Weterynaryjnej i produktów pochodzenia zwierzęcego (zorganizowane przez POHID)

14.02.2006 Szkolenie dotyczące właściwego oznaczania karmy dla zwierząt domowych (zorganizowane przez POHID oraz GIW)

13–14.09.2005 Szkolenie na audytora IFS (zorganizowane przez Intertek)

10.06.2005 Szkolenie: Różnice pomiędzy HACCP, ISO 22000, IFS, BRC (zorganizowane przez Dekra)

10.05.2005 Szkolenie dotyczące właściwego etykietowania wód (zorganizowane przez POHID oraz Sanepid)

25.04.2005 Szkolenie dotyczące kryteriów audytu systemu HACCP według Codex Alimentarius (zorganizowane przez Dekra)

01-02.02.2005 Szkolenie: Warunki prawne produkcji żywności oraz jej znakowanie (zorganizowane przez Krajową Izbę Gospodarczą „Przemysł Spożywczy”)

14.09.2004 Szkolenie dotyczące wymogów prawnych i kwestii praktycznych w oznaczeniu i dokumentacji żywności sprowadzanej z Unii Europejskiej i krajów trzecich (prowadzone przez specjalistę z SANEPID-u)

22.06.2004 Szkolenie w zakresie prawidłowego oznaczania znakiem CE produktów non – food (prowadzone przez specjalistę z firmy RW TUV)

09.03.2004 Seminarium: Zasady wprowadzania wyrobów na rynek po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej (zorganizowane przez PCBC)

03-04.04.2003 Szkolenie w zakresie wdrażania systemu HACCP w obszarze obrotu żywnością (zorganizowane przez Instytut Żywności i Żywienia)

29.11.2002 Seminarium na temat zmian w prawie żywnościowym i sposobie znakowania produktów spożywczych (zorganizowane przez Eurocontrol)

14.11.2002 Seminarium: Wyzwania wspólnego rynku Unii Europejskiej: bezpieczeństwo żywności i ochrona produktów rodzimych (zorganizowane przez Bureau Veritas)

16.11.2001 Konferencja: Technologia Żywności w XXI wieku (zorganizowania przez SGGW)

11.07.2001 Seminarium: System HACCP – Szkolenie dla Menadżerów (zorganizowane przez Polską Organizację Handlu i Dystrybucji)

09–12.08.2000 Szkolenie wewnętrzne z audytowania dostawców przeprowadzone przez wyspecjalizowanego, francuskiego audytora z Grupy Casino

10-11.06.1999 Seminarium: HACCP narzędziem w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności (zorganizowane w ramach programu PHARE przez polskie placówki naukowe i fundację FAPA, we współpracy z firmą Agriment BV)

 

Inne informacje:

Języki: angielski (zawansowany)